Thursday, August 22, 2013

Meso!? 2.0

Pre 3 godine ja sam putem ovog bloga počeo da se aktivno angažujem u širenju istine o masovnoj proizvodnji hrane, prvenstveno mesa. Tada sam objavio post pod imenom 'Meso!?' gde sam pored svog mišljenja podelio i fantastičan dokumentarac 'Food Inc'.

Danas je do mene došao još jedan film, ovoga puta kratki dokumentarac od svega 6 minuta, bez i jedne jedine reči. Izreka 'slika govori 1000 reči' je u ovom slučaju više nego istinita! Ja neću više išta reći sem: molim vas posvetite 6 minuta ovom fantastičnom ostvarenju, pogledajte do kraja, ne prekidajte koliko god u nekom trenutku to poželeli. Nema krvi, nema plašenja, već jednostavno istina kako je to meso koje ste kupili u prodavnici dospelo na vaš tanjir i šta konzumacija istog prouzrokuje.


Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, al' scene iz klanice i mlekare su; činime se po simbolima na zidu; snimljene u Kini, il' nekoj okolnoj Azijskoj zemlji. Al' ovakvav pristup proizvodnji mesa je praksa u gotovo svim zemljama, pa i republikama bivše Jugoslavije. Verujem da su scene u našim klanicama daleko gore. U Americi, zemlji koja prednjači u preradi i konzumaciji mesa, stanje na velikim farmama i klanicama je toliko loše da kompanije koje prerađuju meso (poput našeg Carnexa il' Topole) se sada ujedinjuju i lobiraju da sprovedu zakon koji će zabraniti da se fotografije i video zapisi koji prikazuju pravo stanje unutar njihovih objekata prikazuje javnosti. Još gore je to što će oni u ovome i uspeti! Kao i uvek Pare Buše Gde Burgija Neće, a vlada ko i svaka voli da se 'buši', pa i po cenu zdravlja i života svih nas, a i naše planete.

Iskoristiću priliku da citiram poznatog pisca i aktivistu za bolju planetu i ishranu Michael Pollan-a, koji me uvek impresionira njegovim radom, a ujedno i razočara s' informacijama o žalosnom stanju u kojem se prehrambena industrija danas nalazi.

“Eat food. Not too much. Mostly plants.” (Jedite hranu. Ne previše. Uglavnom biljke.)
― Michael PollanIn Defense of Food: An Eater's Manifesto

“You are what what you eat eats.”  (Ti si ono čime se tvoja hrana hrani.)
― Michael PollanIn Defense of Food: An Eater's Manifesto

“Were the walls of our meat industry to become transparent, literally or even figuratively, we would not long continue to raise, kill, and eat animals the way we do.” (Da zidovi naše industrije mesa postanu providni, u bukvalnom smislu te reči il' figurative, mi ne bi nastavili da podižemo, koljemo i jedemo životinje na način na koji danas to činimo.)
― Michael PollanThe Omnivore's Dilemma: A Natural History of Four Meals

Michael Pollan je takođe nedavno izjavio jednu vrlo bitnu statistiku u kojoj navodi, kada bi Amerikanci samo jedanput nedeljno postili, isto bi bilo ekvivalent "uklanjanju 30 do 40 miliona automobila sa puteva godišnje". Zamislite kada bi ceo svet postio bar jedanput nedeljno!?

Interesuje me vaše mišljenje na ovu temu i o ovom kratkom snimku, pa Vas molim da isto izrazite putem komentara. Ako delimo isto mišljenje po pitanju prerade mesa, molim Vas da ovaj post il' video snimak širite dalje putem Vaših socijalnih medija ne bi li ovu bitnu poruku preneli što dalje.

Hvala puno.

Uzdravlje i jedite sigurno, provereno i u granicama kontrole!

Miroslav

 p.s. Ovaj blog ne toleriše nikakav vid diskriminacije zasnovan na nacionalnoj pripadnosti, rasi, veri, političkoj opredeljenosti, seksualnoj orijentaciji, polu i zdravstvenom stanju!!! Svaki prestup će biti adekvatno cenzurisan.

5 comments:

 1. vidjela sam taj film prije kojih pola godine. grozna jeza. ali ja odavno izbjegavam meso. ne mogu reci da sam vegetarijanac ali bas ga rijetko jedem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I ja sam kao ti Mare! Ja nisam pristalica da uklanjam bilo šta iz svoje dijete, sve dok nije alergija. Ja verujem da sve treba konzumirati u moderaciji. Ja volim meso i konzumiram ga, al' vrlo, vrlo retko. Meso je u našem domu specijalitet i kupujemo ga svega jedanput, možda dvaput nedeljno. I kad kupujemo, to je iz proverenih izvora koji uzgajaju na human i organski način. Kao što navedoh gore jedan citat 'Ti si ono čime se tvoja hrana hrani'. Ove jadne životinje ne samo da jedu hranu za koji ih priroda nije stvorila (krave i june ne jedu kukuruz i soju!!! oni su primorani na to, što ih već oko 1 godine života polako i ubija!) Kako oni jedu GMO, time i mi jedemo GMO kroz njih!

   Tokom ovih letnjih dana mi se trudimo da konzumaciju mesa dovedemo na minimum i time iskoristimo raznorazno povrće i voće koje sezona nudi. Meso je ukusno, al' paradajz, patlidzan, paprika, tikvice i breskve su daleko ukusnije u ovo doba godine.

   Hvala na praćenju i komentaru.

   Delete
 2. Rado bih pogledala video ali ga više nema... Gdje bih ga mogla pronaći?

  ReplyDelete